In strijd met mijn klere(n)kast

Afgelopen zomer ben ik begonnen met mijn ‘capsule wardrobe’. Dat ging mij bijzonder makkelijk af. Ik was er op dat moment ook ontzettend aan toe om op te ruimen. Ik had een hele hoop zomerkleding wat ik niet droeg, dus dat had ik allemaal weggedaan, 2 vuilniszakken vol als het niet meer is. Ik ben begonnen met wat basis items. Hier had ik weinig van. Ik had veel kleding, vooral veel kleren dat ik in een impuls had gekocht. Tops die dan net even in de mode waren en ik leuk vond. Ik had zelfs tops gekocht voor een avondje op stap. Dus basis items waren voor mij een heel goed idee. In het begin had ik er wat moeite mee, vooral met idee dat ik vaak dezelfde kleding aan had. Inmiddels is dit wel veranderd en zie ik het voordeel ervan in. Ik voel niet de druk om iedere keer wat nieuws te kopen, ik sta niet lang voor de kledingkast en ik heb simpelweg weinig. Daarbij probeer ik mij vast te houden aan de gedachte dat ik niet mijn kleding of accessoire ben. Volgens mij kent iedere vrouw het moment dat je voor je kledingkast staat en niet weet wat je aan moet trekken. Die frustratie wil ik niet meer.

Nu komt dus mijn herfst/winter garderobe en de rest van de kleding nog aan bod. Vorige week heb ik twee zakken met kleding uit mijn kledingkast verwijderd. Ik dacht dat ik weinig winter kleding had, maar ik had toch weer heel veel kleding dat ik niet droeg. Hierdoor kwam er alweer veel meer lucht. Ik heb zoveel kleding dat ik nooit draag. Jurkjes die ik pas weer aan zou mogen als ik een kleiner buikje heb, broeken dat ik pas als ik wat dunner ben en kleren dat ik gekocht en nooit gedragen heb. Uit schuldgevoel (naar wie?) mag ik het niet weg doen. Dit soort dingen zorgen bij mij voor onrust. Ik wil ze weg doen, maar ik kan het niet. Intussen zorgen ze voor een volle kledingkast. Ik heb zelfs ontzettend veel verschillende pyjama’s….Ik bedoel, waar gaat het over?

Waarom vind ik dit zo lastig? Ik denk dat dit proces ook te maken heeft met wie ik gelinkt heb aan de kleren. Doordat ik de laatste maanden zo ontzettend bezig ben met ‘waar kom ik vandaan en wie ben ik’ is dit allemaal vrij lastig. Wie ben ik los van al deze zooi? Hoe vinden andere mensen mij zonder deze rotzooi? Als ik gewoon alleen mijn ‘ik’ zou zijn…. Wie ik ben word deels bepaald door de spullen dat ik heb, huis waar ik in woon, kleding dat ik draag en reizen die ik maak. Ik ben wie ik ben en alles wat ik nodig heb zit al van binnen: gezond zijn, liefde, verstand etc.

Voor wat ruimte in mijn hoofd heb ik een lijst gemaakt. Ik heb alles wat ik heb opgeschreven. Zo weet ik in ieder geval wat ik nodig heb voor deze winter. Dit lijstje wordt hopelijk mijn leidraad in dit proces. Geen impulsieve shoppartijen en onnodig geld uitgeven.

Aan de andere kant vind ik het ook leuk om de nieuwe kledingstukken te kopen. Ik hoop voor mijzelf dat ik dit bewuster kan/mag doen in de toekomst. Wat ik nog meer hoop is dat ik dit alles niet vergeet, wanneer ik weer volledig op de been ben. En daarbij vooral mijzelf niet vergeet.

Laat een reactie achter

%d bloggers liken dit: