Instagram

Instagram

Eigenlijk ben ik al lange tijd klaar met Instagram. Het is een illusie, tijdrovend en ik gebruik het niet op de manier waarop ik het zou willen gebruiken. Toen ik Instagram 4 jaar geleden downloadde, was het niet mega populair. Weinig vrienden maakten er gebruik van. Iedereen zat nog op Facebook en dat vond ik juist zo fijn aan Instagram. Ik liet niet al mijn foto’s aan Jan en alleman zien. Ik deelde destijds alles wat ik leuk vond: op de bank hangen, gekke selfies op het werk en op mijn manier ‘fotografie’. Dit maakt het juist zo persoonlijk, want dat is voor mij Instagram. Ik deed er een of andere lelijke filter overheen en was blij dat een van mijn vrienden het likte.

Gaandeweg gingen er steeds meer mensen over op Instagram. Ik voegde iedereen die ik kende toe. Pietje en Jantje van 80 jaar geleden waren ook van de partij. Op deze manier werd mijn bereik groter dan ik wilde. Hoewel ik dat ergens wel altijd voelde, vond ik het ook weer leuk. Ik ga het gewoon zeggen: ‘veel likes streelde mijn ego’. Het is nu 4 jaar later en er is in mijn optiek veel veranderd. Sowieso is er genoeg veranderd met de komst van alle Social Media. Instagram is nu een soort van Portfolio geworden. Een Portfolio met een bepaald beeld dat wordt overgebracht. Waarom streeft iedereen naar perfectie? Waarom een perfecte kop koffie? Mensen hun hoofden slaan helemaal op hol en hebben een eindeloze Bucket List. Wanneer het eten niet Insta worthly wordt opgediend, wordt de bediener nog net niet naar zijn/haar moer gestuurd. Het is geen CV, wat beoordeeld moet worden. Alsof er aan de andere kant een Insta-jury zit dat mijn foto beoordeeld: ‘te weinig wit tinten’, ‘beter had je dat mes opzij geschoven’ enz. Spontaniteit is niet meer.

De foto’s die ik de afgelopen jaren op Instagram gezet heb, heb ik ten eerste kritisch bestudeerd. Vervolgens moest er ook nog een ‘perfecte’ filter overheen. Alsof ik niet genoeg mijn best had gedaan om de foto perfect te maken. Nja F had genoeg zijn best gedaan om de perfecte foto te maken. Bedankt dat je zo’n goede Insta-partner bent F. De laatste tijd heb ik eigenlijk alleen maar vakantie foto’s gedeeld. Waarom? In eerste instantie vind ik dit zelf heel leuk om te delen, maar aan de andere kant? Wat boeit het al mijn niet-vrienden waar ik naar toe ga. Wat boeit het mij waar al mijn niet-vrienden naar toe gaan. Daarbij heb ik een of andere virtuele vriendengroep op Instagram. Mensen die ik volg, alles van ze weet en zij zouden niet eens weten wie ik ben.

Zoals je waarschijnlijk leest voel je mijn haat-liefde verhouding met Instagram. Ik vind het een leuk medium om het leven van vrienden te volgen, zeker nu ik ze niet zo vaak zie. Aan de andere kant voelt het ook weer alsof ik tegen de tijd en de maatschappij aan het schoppen ben. Net als van die mensen die nog steeds aan komen zetten met: ‘hoeveel gulden is dat?’, uit een bitter verzet tegen de euro (lees verzet tegen de maatschappij). Het hoort er nou eenmaal bij…. Toch pleit ik liever voor een wereld met minder social media en meer ‘echt’ contact.

Ik zit erover te denken om een Instagram te maken voor alleen vrienden, een persoonlijke pagina. Zoekend naar een ‘gulden’ middenweg. Zei ik nou gulden?

1 Reactie

  1. oktober 1, 2017 / 10:02 am

    Oh prachtig weer.. je worsteling mooi omschreven en heel erg herkenbaar. Instagram is eigenlijk bedoeld als een soort digitale instamatic camera.(daar komt de naam vandaan) Om je artistieke foto’s te kunnen delen. Het is niet bedoeld om je hele leven en vooral veel selfies te delen maar zo wordt dit platform nu wel gebruikt. Ik ben blij dat ik mijn foto’s kan delen met de wereld, en vooral met andere avontuur- en wandelliefhebbers. Door de hashtags kun je in contact komen met mensen die dezelfde interesses hebben in fotografie. Ook kocht ik via instagram een keer een ketting, gemaakt in Zuid Afrika van een oude postzegel, zo mooi en uniek. Mijn advies: als je moeite hebt met je sociale netwerk wat jij volgt en jou volgt op instagram, maar je houdt wel van foto’s maken en delen kies dan voor een andere naam zodat bekenden je niet kunnen volgen en volg vooral mensen over de wereld die jou inspireren. Want er zitten wel echte mensen op instagram, die gewoon hele goeie foto’s kunnen maken pver bepaalde thema’s. Het is niet allemaal nep, maar het is soms even zoeken naar de realiteit. Liefs van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: